Gliwice parkują ze SkyCash

Gliwice, 31 lipca 2017

Gliwice parkują ze SkyCash

Published

Od 1 sierpnia 2017 roku, w Gliwicach będzie można wygodnie opłacić parkowanie samochodu za pomocą telefonu komórkowego. Działająca w ramach SkyCash usługa mobiParking jest już dostępna w blisko 60 polskich miastach. Rozwiązanie obejmuje swoim zasięgiem ponad 90 proc. wszystkich stref płatnego parkowania w kraju i oferuje funkcję płacenia za faktyczny czas parkowania, z której obecnie korzysta większość użytkowników systemu.

SkyCash rozwija sieć mobilnych płatności za parkowanie od końca 2011 roku, zapewniając kierowcom wygodną formę regulowania należności przy użyciu telefonów komórkowych. System eliminuje takie uciążliwe czynności, jak przewidywanie czasu postoju, szukanie parkomatu, czy wracanie do pojazdu, aby włożyć za szybę bilet parkingowy. Aplikacja mobilna daje trzy metody parkowania: na czas, za kwotę (jak w klasycznych parkomatach) oraz Start/Stop, którą wybiera blisko 80 proc użytkowników mobiParking. Decyduje o tym przede wszystkim wygoda oraz możliwość płacenia wyłącznie za faktyczny czas postoju, z dokładnością, co do minuty. Wystarczy wysiadając z auta uruchomić aplikację w telefonie
i rozpocząć parkowanie, a po powrocie zatrzymać je jednym dotknięciem ekranu.

- Cieszy nas fakt, że Gliwice trafiają na naszą parkingową mapę. SkyCash pozwala płacić za realny czas parkowania dzięki funkcji Start/Stop, którą wybiera zdecydowana większość naszych użytkowników - mówi Piotr Bochenek, członek zarządu SkyCash.
- Takiej funkcji nie oferują parkomaty, w których kierowcy muszą z góry zakładać ile czasu zajmie im postój i w razie potrzeby wracać do samochodu, żeby wykupić dodatkowe minuty - dodaje Bochenek.

MobiParking pozwala na kilka metod realizowania płatności: aplikację mobilną, szybkie kody (USSD i IVR) oraz wiadomości SMS. Aplikacja mobilna dodatkowo pozwala na przedłużanie parkowania oraz kontrolę nad wydatkami od momentu rozpoczęcia postoju. Podpowiada także, jakie opłaty obowiązują w danym mieście.

– Rozwiązanie ma wiele zalet i jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego biletu. Aplikacja mobilna nie zmusza kierowców do posiadania gotówki w portfelu, stania przy parkomacie, a warunki atmosferyczne nie zawsze temu też sprzyjają. W gliwickiej strefie płatnego parkowania od września ubiegłego roku obserwujemy systematyczny wzrost korzystania  z tej formy płatności przez kierowców. Posiadanie smartfona jest już dzisiaj powszechne, a korzystanie z mobilnych aplikacji zupełnie czymś naturalnym i oczywistym. Wprowadzana nowa aplikacja płatności SkyCash jest doskonałym spełnieniem oczekiwań mobilnych kierowców parkujących w Gliwicach – mówi Mariusz Kopeć, rzecznik prasowy Śląskiej Sieci Metropolitalnej, operatora Strefy Płatnego Parkowania.

SkyCash to największy w Polsce system płatności i usług mobilnych dla telefonów komórkowych, pozwalający m.in. w szybki i wygodny sposób kupować bilety komunikacji miejskiej i opłacać parkowanie w polskich miastach. Aplikacja umożliwia także kupowaniebiletów kolejowych wielu polskich przewoźników, w tym PKP Intercity i Przewozów Regionalnych, jak również zakup biletów do kina, wypłacanie gotówki z bankomatów bez użycia karty oraz natychmiastowe przelewy pomiędzy użytkownikami i płatności za domowe rachunki. Wszystkie transakcje są zabezpieczone na poziomie bankowości mobilnej i kart płatniczych. W 2014 roku, SkyCash otrzymał nagrodę Złoty Bell w konsumenckiej kategorii „Aplikacja roku 2013”. Usługa mobiParking została natomiast uhonorowana nagrodą Lokalizator Roku 2014, przyznaną w kategorii aplikacji dla kierowców, w ramach konferencji Navigation Trends for Drivers. W październiku 2015 r. firma zajęła pierwsze miejsce Polsce oraz drugie w Europie w Deloitte Technology Fast 50 - rankingu najszybciej rozwijających się firm technologicznie innowacyjnych w Europie Środkowej. Sukces został powtórzony w rankingu Deloitte Technology Fast 500 EMEA, gdzie SkyCash uplasował się na 46 miejscu, zajmując jednocześnie najwyższą pozycję spośród wszystkich polskich spółek, które znalazły się w zestawieniu.

Related Stories
SkyCash rozszerza ofertę mikroubezpieczeń

ago

Od maja w aplikacji SkyCash można ubezpieczyć się na czas podróży komunikacją miejską, a także bezpiecznie pozostawić samochód. Teraz SkyCash rozszerza ofertę mikroubezpieczeń o ubezpieczenia NNW w kolejach samorządowych. Składka NNW pasażera na czas podróży kosztuje od 49 gr. Klient płaci za ubezpieczenie tylko na czas korzystania z usługi zakupionej za pośrednictwem aplikacji.
SkyCash rozszerza ofertę mikroubezpieczeń

Jeden bilet - 12 województw

ago

Od 1 sierpnia 2017 r. w aplikacji SkyCash dostępny jest kolejowy „Wspólny bilet samorządowy”. Uprawnia on do nieograniczonej liczby przejazdów we wszystkich pociągach uruchamianych przez przewoźników: Koleje Mazowieckie, Warszawską Kolej Dojazdową, Koleje Śląskie, Koleje Małopolskie, Arrivę, Koleje Wielkopolskie, Koleje Dolnośląskie i Łódzką Kolej Aglomeracyjną.

Jeden bilet - 12 województw